HTML

Legacy

A blog a Wizards of the Coast Magic: the Gathering kártyajátékának szerintem legizgalmasabb formátumába kalauzolja az olvasót. Az oldalon egy magyar Legacy játékos osztja meg tapasztalatait, élményeit az érdeklődőkkel.

Friss topikok

Címkék

VIII. pakli elemzés: The Epic Storm

2014.02.02. 13:28 ubcontrol

Számomra ez egy kiforrott, jól összeállt régi pakli volt, amikor tavaly tavasszal megismertem. Storm típusú pakli a Tendrills of Agony óta van, de Az Ad Nauseam kiadása volt a mai paklinak a kulcsa, előtte az Empty th Warrens segítette az irányt, de nem volt igazán erős laphúzó motorja a paklinak. Fontos volt még az archetípus megalkotásához a Rite of Flame, majd a Silence kiadása is. Az utóbbi években a Gitaxian Probe, majd az Abrupt Decay voltak fontos megjelenések a pakli számára.

A pakli feltalálójának, Bryant Cook-nak ez az aktuális listája:

4 Gemstone Mine

2 City of Brass

2 Underground Sea

1 Volcanic Island

1 Scalding Tarn

1 Misty Rainforest

1 Flooded Strand

3 Chrome Mox

4 Lotus Petal

4 Lion’s Eye Diamond

4 Dark Ritual

4 Rite of Flame

4 Burning Wish

4 Infernal Tutor

4 Brainstorm

4 Ponder

4 Gitaxian Probe

4 Cabal Therapy

3 Silence

1 Empty the Warrens

1 Ad Nauseam

Sideboard:

1 Tropical Island

2 Abrupt Decay

2 Xantid Swarm

2 Pyroblast

2 Surgical Extraction

1 Thoughtsieze

1 Grapeshot

1 Empty the Warrens

1 Tendrils of Agony

1 Past in Flames

1 Diminishing Returns

Mely lapok, milyen célt szolgálnak?

A pakli alapvetően ötszínű, ezért a manabázist is ehhez kell igazítani: a 6 bármilyen színt adó föld, 3 duál, 3 fetch mellé van 11 artifact, mely bármilyen színű manát ad, plusz 8 mana gyorsító spell.

12 cantrip mellett 8 tutorral játszik a pakli, valamint az Ad Nauseam a kellő mennyiségű storm számlálót biztosítja. Úgy van megtervezve a deck, hogy minimális sérülés mellett nagy számú mana adó spellt tudjunk kézbe venni, mert a win conditionokat a sideból kell plusz két manáért kitutoroznunk a Burning Wish-sel. Gyakori játék, hogy az első Wish a Past in Flames-t hozza vissza, itt egy kis praktika, amibe én is bele szaladtam annak idején: ezt hiába kánterelik meg, ha van elég mana flashbackből is ugyan azt tudja.

A védelem dobatásban és a kasztolás letiltásában jelenik meg. A Silence elsősorban a kánterelést tiltja le, melynek legveszélyesebb fajtája a Flusterstorm, illetve a Mindbreak Trap, hiszen a deck lényegét, a gyilkos spell storm másolatait is megkánterli, illetve exileolja. A Gitaxian Probe-ok miatt nagyon erős a Cabal Therapy, amivel bármit eldobathatunk, mégpedig az összes kézben lévő példányt egyszerre.

A sideboardban egyrészt helyet kell, hogy kapjanak a Burning Wish célpontok, amit a megfelelő időpillanatban be kell hozni a játékba. Ilyenek a győzelemhez szükséges Tendrils of Agony, Empty the Warrens, és a Grapeshot, de a laphúzást, vagy a kombó folytatását szolgáló Diminishing Returns és Past in Flames is. A valódi besideolásra szolgáló lapok a főként kontrol ellen kellenek, de hate permanensek ellen is muszáj védekezni, mint a Gaddock Teeg, Thalia, Gaurdian of Thraben, Ethernsworn Canonist, vagy a Pyrostatic Pillar. Valamint a hasonlóan gyors kombók, mint a reanimátor ellen is kell valami. Ötödik színként itt kapnak helyet a zöld spellek, ezért egy zöld-kék duált is be kell raknunk a mainbe, ha ezeket is besideoljuk.

Hogy működik?

Fel kell építeni az utat, hogy jutunk el a tízedik spellig, ami jellemzően már a Tendrils. Első körös Empty the Warrensre is érdemes ráhajtani, de ehhez tényleg kell látni, mi az oda vezető út. Ha egyszer kiürül az ember keze és mondjuk megflusterstormolják, onnan már nehezen lesz alkalma újra fenyegetést teremteni ezzel a paklival.

Két tipikus nyertes játék:

Első kör:

Rakjunk földet, mondjuk mindkét esetben fetchből Undergound Sea.

„A” útvonal, legyen ez egy on the play verzió: Ponder, vagy állva hagyni a földet és az ellenfél körében Brainstorm, ha dobatni akar, akkor arra reakcióban, hogy megvédjük a kulcs lapjainkat, ha nem, akkor simán a köre végén.

„B” útvonal, ez egy másik estet, on the draw: A másik lehetőség a Cabal Therapy, ha tudunk előtte Gitaxian Probeolni az még jobb.

Második kör:

Itt már nyernünk kell.

„A”: Gemstone Mine, Silence, Dark Ritual, Lotus Petal, Rite of Flame, Lion’s Eye Diamond, Infernal Tutor – reakcióban feládozzuk a LED-et – megkeressük az Ad Nauseam-ot és kijátsszuk, kellenek mana források és befejezés, ne feledjük, itt már 7 spellnél járunk. Legyen mondjuk a további sor: Chrome Mox kékre, Lotus Petal, Rite of Flame, ami 3-at ad, majd Empty the Warrens. Ez 22 goblin tokent eredményez, ami nem azonnali győzelem, de nem valószínű, hogy az ellenfél a második körében tudja kezelni. Így egy, maximum két támadással nyerünk.

„B”: City of Brass, Lotus Petal, Chrome Mox kékre, Dark Ritual, Dark Ritual, Burning Wish a Cityből Diminishing Returns-re kijátszuk: 6-os storm, 2 fekete mana a poolban, húzunk 7 lapot. Innen mondjuk LED, Lotus Petal, Burning Wish, Tendrils a győzelemért.

 

Sok gyakorlást és odafigyelést igényel a pakli, állandóan számolgatni a spelleket és latolgatni a valószínűségét, hogy a behúzott lapok mik lehetnek – én a mai napig nem vállalkoznék arra, hogy egy ilyen paklival induljak versenyen. Viszont olyan, mint a nyári vihar, a semmiből tör elő elsöprő erővel. Jelentős sikerélmény egy második körös győzelem.

Ez az archetípus is változik folyamatosan. Van egy mag, mely a pakli háromnegyedét kiteszi, a többi lap a formátum változását követve cserélődik. Például akkor játszanak Chain of Vapor-t a sideban, ha sokan játszanak Leyline-t , vagy Chalice-t.

Hogy milyen kevés a változás, annak illusztrálására nézzünk meg végezetül az egy évvel korábbi listát:

Bryant Cook, 03/27/2013

4 Gemstone Mine

2 City of Brass

2 Underground Sea

1 Volcanic Island

1 Scalding Tarn

1 Flooded Strand

1 Misty Rainforest

3 Chrome Mox

4 Lotus Petal

4 Lion’s Eye Diamond

4 Dark Ritual

4 Rite of Flame

4 Burning Wish

4 Infernal Tutor

4 Brainstorm

4 Ponder

4 Gitaxian Probe

4 Silence

2 Duress

1 Cabal Therapy

1 Empty the Warrens

1 Ad Nauseam

Side:

3 Abrupt Decay

2 Xantid Swarm

2 Chain of Vapor

2 Cabal Therapy

1 Grapeshot

1 Empty the Warrens

1 Tendrils of Agony

1 Ill-Gotten Gains

1 Past in Flames

1 Diminishing Returns

 

Az imént bemutatott paklihoz nagyon hasonlít az Ad Nauseam és a Tendrils of Agony lapok elnevezéséből eredő ANT deck. Ez visszavesz a gyorsaságból a stabilitás javára. Míg a TES reálisan a második körben akar nyerni, addig az ANT inkább a harmadikban. A lapválasztás is a „hosszabb” játékot és a stabilitást szolgálja. A két típus összehasonlításáról a storm szakértője, az eternal formátumok specialistája, Carsten Kotter írt egy remek cikket: http://www.starcitygames.com/article/26624_Comparative-Storming.html

Jó szórakozást kívánok!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mtglegacy.blog.hu/api/trackback/id/tr505794033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jerry82 2014.02.04. 15:51:12

Nah ez az a deck amit meghagyok Lacinak, hogy játsszon vele :)
süti beállítások módosítása