HTML

Legacy

A blog a Wizards of the Coast Magic: the Gathering kártyajátékának szerintem legizgalmasabb formátumába kalauzolja az olvasót. Az oldalon egy magyar Legacy játékos osztja meg tapasztalatait, élményeit az érdeklődőkkel.

Friss topikok

Címkék

XVI. pakli elemzés: Tin Fins

2015.09.26. 13:00 ubcontrol

Ma már nem különc, aki Omni-Tellel megy Legacy versenyre, mert inkább az olyan verseny ritka, ahol nincs ilyen pakli a top8-ban. A kombó szerelmeseinek ajánlom figyelmébe a Tin Fins a decktípust, mely még nem ért el átütő sikereket, mint egy GP, vagy SCG győzelem, de már három éve a radaron van. A Tin Fins egyesíti a Reanimator nagy lényekkel győzelemre törését és a storm paklik mechanikáját, egy rendkívül gyors kombó deck.

Egy korábbi Legacy tesztelés alkalmával került először kezembe a pakli, amikor is az első körben kétszer felhúztam az egész library-mat és száz feletti Tendrils-t kasztoltam. Gyakorlatilag sokkot kaptam és mostanáig elő sem vettem a decket. Az elmúlt hónapokban a Reanimátor és a The Epic Storm paklik irodalmát és videóit bújtam, ahonnan át volt linkelve ez az archetípus, így került megint látóterembe a Tin Fins. Íme, a reanimátor és a storm pakli összegyúrva:

Logan Creen - 8th place, SCG St. Louis (2013-06-09):

Creatures [4]

1 Children of Korlis

1 Emrakul, the Aeons Torn

2 Griselbrand

 

Instants [22]

1 Silence

2 Lim-Dûl's Vault

3 Goryo's Vengeance

4 Brainstorm

4 Dark Ritual

4 Entomb

4 Shallow Grave

 

Sorceries [16]

1 Reanimate

1 Tendrils of Agony

2 Thoughtseize

4 Cabal Therapy

4 Gitaxian Probe

4 Ponder

 

Artifacts [5]

1 Chrome Mox

4 Lotus Petal

 

Lands [14]

1 Scrubland

1 Swamp

1 Tundra

3 Underground Sea

4 Marsh Flats

4 Polluted Delta

 

Sideboard:

2 Pithing Needle

2 Serenity

1 Chain of Vapor

2 Echoing Truth

2 Pull from Eternity

3 Silence

3 Surgical Extraction 

 

A pakli működése

Reanimáljuk a Griselbrand-ot, húzunk 14 lapot, sok manát generálunk, sok olcsó spellt kasztolunk és Tendrils of Agony-val nyerünk, vagy reanimáljuk az Emrakul-t is és beütünk 22-t a két hastes lénnyel, vagy ütünk egyet a démonnal és a maradék életet Tendrils-szel szívjuk le az ellenféltől.

Lényegi elem, hogy a Shallow Grave és a Goryo's Vengeance instant reanimálások, amik ráadásul hastet adnak a lényeknek. Mivel instant, ezért lehet az Emrakul gravebe kerüléskor bekapcsolódó visszakeverési triggerjére reagálni és még annak kisülése előtt a harcmezőre tenni.

Egy jellemző forgatókönyv

Kezdő hetes: Underground Sea, Ponder, Cabal Therapy, Dark Ritual, Entomb, Shallow Grave, Gitaxian Probe.

Ha mi nyerjük a kezdés lehetőségét, akkor csak a Force of Will állíthatja meg ezt a kezet az első körünkben!

Turn 1:

Probe két életből, hogy lássuk van-e Force. Nincsen, mert nem számít az ellenfél első körös vereségre, vagy nem is játszik kéket. Húzunk egy random lapot.

Underground Sea, Dark Ritual, Entomb – Griselbrand. Shallow Grave. Négyes stormcountnál vagyunk. Húzunk kétszer hetet. Valószínűleg van benne Lotus Petal, vagy Chrom Mox, ha nem, akkor elmegyünk támadni a Griselbrand-dal, majd húzunk még 7 lapot. Így eddig láttunk 28 kártyát a 60-ból, amiben kell, hogy legyen mana artifact és további Dark Ritual is. Tegyük fel, hogy csak egy Petal van, de egy Children of Korlis is. Kikasztoljuk ezeket, feláldozzuk a Children-t, gyógyulunk 23-at (3 démon aktiválás, meg a Probe két élete). 6-os storm. Húzunk 21 lapot a Griselbrand-dal, amiben megint van mana artifact és Rituálok is, ezeket kijátszva lesz elég manánk és stormcountunk egy halálos Tendrils-hez.

Ha nem ennyire bróken a kezdőkezünk, a playset Brainstorm és Ponder segítenek a feljavításában, a discardok, pedig az ellenfél győzelmi esélyeit és a kombóba beleszólásának lehetőségét csökkentik.

A végtelen hurok

Egy kis logika, ha:

  1. Griselbrand-dal annyiszor tudunk húzni lapokat, ahányszor hét életpontunk van.
  2. A Children-nel a kör folyamán összesen elvesztett életpontokat kapjuk vissza, tehát először mondjuk 14-et, utána 28-at, majd 56-ot…
  3. A Shallow Grave nem legendás lényt is visszahoz, tehát a Children-t is.
  4. Az Emrakul visszakeveri a temetőnket, ha a pakliból Entomb-oljuk, vagy Cabal Therapy-val, Thoughtseize-zel eldobatjuk a kezünkből.
  5. Mindig ki tudunk játszani legalább hét spellt a paklink felhúzása után, mert van 4 Petal és 4 Ritual.

Akkor annyiszor húzzuk fel a paklinkat, ahányszor akarjuk, ergo bármekkora stormcountot elérhetünk a Tendrilshez.

Sideboard

A jellemző reaktív sideboard, ami nem változtatja meg a deck győzelmi tervét, hanem az ellenfél lehetséges „hate” kártyáira ad választ:

2 Surgical Extraction

2 Pithing Needle

2 Massacre

2 Chain of Vapor

2 Serenity

3 Silence

és még van 2 hely (Flex Slot), ami abszolúlt metagame függő, de jellemzően még egy Chain of Vapor, vagy Surgical, de lehet Echoing Truth, esetleg Pull from Eternity is.

Zavaró kártyák a pakli ellen, amire rá kell sideolni:

Kánterek – Silence

Gravehate permanensek – Serenity, Chain of Vapor

Surgical – ellen Surgical és Pull from Eternity

Challice of the Void, és tax artifactotok - Serenity

Thalia és Vryn Wingmare : Chain, Massacre.

Wasteland, Karakas – Pithing Needle

Pithing Needle - Serenity, Chain

 

Ha valaki még tovább szeretne menni, fűszerezze meg a paklit egy kis Doomsday-jel, teljesen át lehet alakítani a sideboardot:

Josh Bingaman - 58th place, Grand Prix New Jersey (2014-11-16)

4 Marsh Flats

4 Polluted Delta

1 Scrubland

1 Swamp

1 Tundra

3 Underground Sea

1 Chrome Mox

4 Lotus Petal

4 Brainstorm

4 Cabal Therapy

1 Children of Korlis

4 Dark Ritual

4 Entomb

4 Gitaxian Probe

4 Ponder

1 Reanimate

2 Thoughtseize

3 Goryo's Vengeance

2 Lim-Dûl's Vault

4 Shallow Grave

1 Tendrils of Agony

2 Griselbrand

1 Emrakul, the Aeons Torn

Sideboard:

1 Shelldock Isle

3 Lion's Eye Diamond

1 Pithing Needle

1 Chain of Vapor

4 Sensei's Divining Top

1 Ideas Unbound

4 Doomsday

Itt nem a kombó elemeinek gyengítésével a sideból behozott reaktív lapokkal válaszolunk az ellenfél szintén besideolt hate lapjaira, hanem átalakítjuk a játékunkat, a gravetől függetlenné tesszük a győzelmünket.

Az új win conditionünk a Shelldock Isle alá rejtett Emrakul lesz, illetve megmarad a Tendrils, ha elég stormcountot generálunk hozzá.

Ez az átsideolás nagyon meglepi az ellenfeleket, akik lehet, hogy már az első játéknál elvesztették a fonalat. Ha esetleg az első, vagy második játékot nem nyertük meg, koly talány az ellenfélnek, hogy a reanimátor, vagy a Doomsday stratégia ellen készüljön a döntő játékban.

 

Azoknak ajánlom a Tin Fins paklit, akik szeretnek különcködni. Akik egy GP-re, népesebb side eventre nem feltétlenül győzni mennek, hanem mókázni, a formátum nagyszerűségét élvezni, biztosan jól fogják érezni magukat, ha kellő gyakorlattal forgatják ezt a decket. Evvel a paklival ki lehet tűnni a tömegből, jó szerencsével minden matchup nyerhető!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mtglegacy.blog.hu/api/trackback/id/tr857836320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása