HTML

Legacy

A blog a Wizards of the Coast Magic: the Gathering kártyajátékának szerintem legizgalmasabb formátumába kalauzolja az olvasót. Az oldalon egy magyar Legacy játékos osztja meg tapasztalatait, élményeit az érdeklődőkkel.

Friss topikok

Címkék

Hogyan tovább? - Nyári bohó gondolatok

2013.08.08. 08:46 ubcontrol

Sikeresen lezajlott az első Legacy Liga a metások szervezésében. Sokan kezdtük el játszani ezt a formátumot a Liga miatt. Velem együtt hat, nyolc, talán tíz ember próbálta ki magát most először a Legacyban a Ligának köszönhetően. Azt szeretném, hogy ez a folyamat terebélyesedhessen. Komoly belépési korlátjai vannak a formátumnak. Más pakli típusok vannak, mint Modernben, pláne T2-ben. Nyilván agro, midrange, kontrol, kombó, stb, de jóval nagyobb a lapkészletből összeválogatva, szinergikusabban, hatékonyabban összerakva. A másik probléma evidens: baromi drága egy komoly pakli.

Az első probléma kellő idő ráfordítással kezelhető. A neten decklisták, cikkek, videók nagy mennyiségben elérhetőek. Rövid idő alatt meg lehet találni a mi stílusunknak megfelelő archetípust. Azok közül kiválaszthatjuk az aktuális kedvencet. Aztán kezdődhet a tesztelés. Ilyenkor derül ki, hogy a mi kezünkben nem úgy forog a pakli, mint a GP top8-asokéban. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás...

Egy idő után felmerül a játékosban az igény, hogy versenykörnyezetben is forgassa meg a paklit. Ma Budapesten ez nem könnyű, vidéken meg pláne nem az. Jön a néhány beszerezhető lap megvásárlása, a beszerezhetetlenek megrendelése Amerikából, illetve a költséghatékony kölcsönkérés. Erős kapcsolati tőkével a világ bármely deckje összerakható. Ám ahogy egyre többen játszanak, úgy lesz ez egyre nehezebb. Az új játékos, akinek a haverjai is csak standardoztak eddig, komoly hendikeppel indul. És itt térek rá írásom tényleges mondandójára. Mi kell ahhoz, hogy többeknek legyen kívánatos és elérhető a Legacy formátum?

A meglévő metás Liga folytatódik. Ez a formátum magyar elit versenye, köszönet a szervezésért! Ám ezen kívül kellenének más versenyalkalmak is, hogy intenzív legyen a magyar Legacy élet.


Egyik ötletem az EDH ligához hasonló rendszerben egy önszerveződő versenysorozat. Mindenki leadja a decklistáját, játszik, akivel össze van sorsolva, vagy mindenki-mindenkivel. Előnye, hogy nem egy időpillanatban kell a 33 Jace, the Mindsculptor kártya, meg az 50 Force of Will, így logisztikailag könnyebben megoldható, hogy mindenki DCI legal deckkel játszhasson. Ehhez is közösség és befogadás kell, meg bizalom. Én is adok kölcsön lapokat, ha vigyáznak rá és a megbeszélt időben visszakapom. Ezzel eddig sem volt probléma.
Hátránya a felvetésnek, hogy a vidéki játékosoknak (kb a mostani mezőny fele) jóval egyszerűbb havonta egy előre meghirdetett alkalommal eljönni és 4-5 játékot lejátszani, mint egy-egy mérkőzést Pesten összeszervezni. Erre kínálhat megoldást az ingyenes online felület, bár az élmény nem ugyan az.

A másik lehetőség – mely időről időre felmerül – a proxyk engedélyezése. Az tiszta, hogy DCI versenyeken nem használhatóak. Nekem a játék fontosabb, minthogy kapok-e 5-8 planeswalker pontot a szereplésem alapján, vagy nem. Nem hiszem, hogy bárkinek is ez lenne a legfontosabb. Érv szokott lenni, hogy aki drága pénzért megvette, az morálisan hátrányba kerül a proxyzókkal szemben. Van benne igazság, de nyilván azért vette meg, mert: megengedheti magának, vagy tizenöt éve játszik és boosterből bontotta, illetve akkor 200 forintba került a tészta. A DCI legal versenyek, GPT-k stb továbbra is csak proxy nélküli paklikkal játszhatóak. Közös érdek, hogy több ellenfél ellen játszhassunk, ezért nem nagy ár, hogy az ő deckjeik hiányosak. Nem butaság valódi versenydeckek ellen küzdeni itthon sem, mert kevésbé lesz zavaró a GP-n candelabras, moatos, Imperial recuiteres paklik ellen élesben kiállni. A fő érvem az, hogy a régi/komoly játékosok, aki jellemzően rendelkeznek megfelelő lapkészlettel, tudnak is bánni a deckjükkel. Tehát nem hátrány, hogy egy kezdő komoly, de proxys deckkel áll ki ellene, mert nem azért akar nyerni, mert ő rendelkezik a releváns lapokkal, hanem a játéktudásbeli különbség miatt.

A két modell metszete, hogy a nem egy alkalommal lejátszott mérkőzéseken is lehet proxyt használni.

Persze, lehet szabályozni az engedélyezett proxyk számát és milyenségét. Például: 0-4 proxy „büntetlenül” berakható a deckbe, 5-9 proxy 1 pontlevonás, 10-14 proxy 2 pontlevonás, stb. Vagy például csak földeket lehet proxyzni, vagy csak száz dollár feletti lapokat lehet proxyzni. Bármit kitalálhatunk, ami leviszi a belépési korlátot anyagi értelemben. Nem ez a fontos, a felkészülés és az adott játékban nyújtott valós teljesítmény a lényeg. Szerintem, aki szellemileg képes ezt a formátumot játszani, azzal szemben morális felelőssége az épülő közösségünknek, hogy megkönnyítse azt számára. Biztos lesznek olyanok, akik kipróbálják a Legacyt és nem tetszik nekik, de legalább próbálhassák ki!

Alacsonyabb nevezési díjat javaslok és nyereménynek kizárólag Legacy versenylapokat (akár kívánság szerint utólag megrendelve).

Szeretném, ha minél többen elköteleződnének a Legacy formátum mellett, mert szerintem jóval összetettebb és élvezetesebb, mint bármelyik másik formátum. Nem tudom, hogy lehet ezt elérni, de ez a cél vezéreli a fenti gondolataimat!

Mi a véleményed a leírtakról? Adnál kölcsön lapot versenyre? Neveznél nem egy napon megrendezett, hanem önszerveződő alapon összehozott versenysorozatra? Zavarna, ha más használhatna proxyt? Te kipróbálnál új lapokat, ha csak ki kellene nyomtatni őket? Mi legyen ősztől?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mtglegacy.blog.hu/api/trackback/id/tr425450800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása